Fredsprislandet Etiopia




Paradisveien skildrer hva som egentlig skjedde bak kamera. Einar var øyenvitne da Etiopias 3000 år gamle keiserdømme ble knust, han ble kastet i fengsel og skulle vært henrettet. Einars beretning er blitt som kontinentet han beskriver: varm, spennende, mangfoldig, eksotisk, humoristisk, fargerik og dramatisk

For 70 000 år siden utvandret de til andre deler av verden. I fokus er ofte «Lucy» som ble oppdaget i etiopiske Awashdalen i 1974. Hun levde for 3,2 mill år siden. Tenk på det – 3,2 millioner år..! Jeg bodde i Addis da og ble første journalist som fikk møte «Lucy» og ekspedisjonen på funnstedet bare få dager etter den sensasjonelle oppdagelsen – i kamp med nesten 50 varmegrader, kameler og krokodiller. Magisk, absolutt magisk. Så et langt hopp. 10.12.19 mottok Etiopias nye statsminister Abiy Ahmed verdens mest prestisjefylte pris – Nobels Fredspris i Oslo Rådhus. Han fikk prisen for sitt modige freds- og reformarbeid i menneskehetens vugge.
Igjen var jeg på rett plass til rett tid. Jeg var blant gjestene som sammen med mine etiopiske «barn» og venner fikk være gjest ved den høytidelige seremonien som ble overført over hele verden. For en magisk opplevelse. Mellom disse to ytterpunktene har det skjedd mye spennende i et land som ligger slik plassert, at det er blitt totalt annerledes enn andre land. Visste du at Etiopia har flere steder på UNESCOS´s Verdensarvliste enn selveste Egypt?
Bildet er fra min tur i Sør Afrika i 2013

Etiopia er et av få land i Afrika som ikke har vært kolonisert av europeere, et land som har vært isolert og politisk uavhengig. Av den grunn har folket klart å bevare mye av sin kulturelle identitet. Etiopia har sine egne språk, sin egen skrift, sin egen mat og drikke, sin egen kirke og sine egne helgener, – til og med sin egen kalender og sin egen tidsregning.
Et interessant, spennende og særpreget land som ikke ligner noe annet land i Afrika. Og samtidig er det et autentisk Afrika, ærlig og rett fram, uten særlig mye av det ferniss av vestlighet som preger land med kolonifortid.
Siden årtusenskiftet har økonomien vokst raskere enn i nesten alle andre land, godt hjulpet av at Kina har vært tungt inne og bygget mye infrastruktur
Etiopia kalles ofte menneskehetens vugge og her finner du noen av verdens eldste arkeologiske levninger. Enten menneskeheten oppsto i Etiopia eller ikke er landet rikt på kultur og attraksjoner. Det finnes også 31 dyrearter som ikke lever noen andre steder i verden!

Fargene rødt, grønt og gult symboliserer det etiopiske keiserhuset, det salomonske dynasti og strålene symboliserer Etiopias forskjellige folkegrupper.
Etiopia er verdens andre kristne land (etter Armenia) og har dermed en lang kristen tradisjon. I motsetning til resten av de afrikanske landene, lot aldri Etiopia seg kolonisere av de europeiske stormaktene. (Italia prøvde å innta landet i 1895, men ble slått tilbake)
Hovedstad: Addis Abeba har vel 3 millioner innbyggere. Landet er faktisk den mest folkerike innlandsstaten i verden og har nå i overkant av 100 millioner innbyggere
Språk: Dagens Etiopia er et multietnisk lappeteppe av minst 80 forskjellige etniske grupper. Et flertall av innbyggerne er kristne, men det finnes også en stor andel muslimer. Tidligere fantes det en viss andel etiopiske jøder, men de har flyttet til Israel
Jeg skjønner godt at landets statsminister Abiy Ahmed (årets fredsprisvinner) har en utfordring i kommunikasjon
Religion: Kristne, islam og andre afrikanske religioner
Myntenhet: Etiopiske birr – 100 NOK = 359 birr. Største seddelvalør er bare på 100 bier (ca. 30 kroner), hvilket betyr at vi får med oss tykke seddelbunker ved uttak i minibank
Visum: Norske statsborgere må ha visum
Strøm, spenning og adaptere: 220 volt – men vi må være innstilt på at strømbrudd er vanlig
Særegenheter og andre ting verd å merke seg: landet har sin egen tidsregning. I den etiopisk kalenderen har året 12 måneder av 30 dager pluss en trettende måned som enten har 5 eller 6 dager. Etiopia har også sin egen måte å angi tidspunkter på. Det er riktignok 24 timer i døgnet, men klokken starter på null når den er 0600 vestlig tid. Siden dagslengden er relativt lik hele året virker det slett ikke ulogisk at klokken nullstilles omtrent ved soloppgang (altså når dagen begynner).
Vaksiner: Hepatitt A og B samt gulfeber
Været i Addis: https://www.yr.no/sted/Etiopia/Addis_Abeba/Addis_Abeba/
Kina lover 500 mrd. til Afrika – https://www.dn.no/utenriks/kina/etiopia/afrika/kina-lover-500-mrd-til-afrika/2-1-411204





Addis Abeba er en ung hovedstad. Byens beliggenhet ble valgt av keiserinne Taytu Betul og grunnlagt av hennes mann keiser Menelik II i 1886, etter at keiserinnen kom tilbake etter en utflukt og fortalte om en ny blomst hun hadde funnet. Den nye keiserbyen fikk navnet Addis Ababa som betyr «Ny blomst» på arabisk.
En avgjørende faktor for etableringen og utviklingen av byen, var tilgangen på brensel og tømmer. Kulden i det etiopiske høylandet krevde solide hus og fyringsved.
Tidligere hadde det etiopiske hoffet vært tvunget til å leve som nomader, ettersom de til enhver tid måtte flytte dit det var brensel å oppdrive. Når man hadde brukt opp veden ett sted, flyttet keiserfamilien til neste sted.
For å kompensere for mangelen på tømmer og ved, importerte keiseren i 1894 ecalyptustrær fra Australia. Ecualyptustreet er svært tilpasningsdyktig, og kan fint klare seg i 2500-3000 meters høyde. Treet slår rot i erodert jord, det vokser raskt, stammen er rett og tykk uten mange grener og treet vokser opp igjen fra rota etter at det er kuttet ned.
Hadde det ikke vært for det australske treet og keiserens sjakktrekk om å prøve det ut på det hjemlige høylandet, er det ikke sikkert Addis Abeba hadde blitt noe mer enn et lite fraflyttet parentes i afrikansk historie. I stedet er millionbyen i Great Rift Valley 130 år senere blitt hovedsete for Den afrikanske union, og har en av verdens raskest økende middelklasser og økonomier.





Til sammen ble det funnet 40 prosent av skjelettet til denne gamle damen. Dette var tilstrekkelig til å gjøre henne verdenskjent.
Lucy eller Dinkanesh, ble kjent som den første premennesket som man kan dokumentere har gått oppreist på to ben, og som man kan fastslå kjønnet på.
Dinknesh betyr «Du er fantastisk» , er av den tidlige menneskeslekten Australopithecus afarensis. Hun ble funnet i den nordøstlige delen av Etiopia i 1974.
Lucy er oppkalt etter Beatles-sangen «Lucy in the sky with diamonds» ettersom forskerteamet hørte på denne sangen mens de gravde henne frem.
Ved siden av Lucy, ligger et annet interessant skjelett; et lite barn som antas å være et par hundre tusen år eldre enn Lucy. Skjelettrestene viser at barnet døde for tidlig til at man kan fastslå hvorvidt hun eller han ville kunne gå oppreist. Men kanskje var dette barnet en tidligere utgave av Lucy?https://no.wikipedia.org/wiki/Lucy_(Australopithecus)

I våre dager er Axsum hovedsete for den koptiske kirken i Etiopia og kjent for sine store obelisker, kongegraver og ruiner av palasser.
Dronningen av Saba skal ifølge legenden ha hersket i dette området. Byen var et viktig knutepunkt på handelsveien mellom Afrika og Asia. Aksum huser også gravplasser med enorme obelisker hogget i granitt, og den høyeste er over 20 meter – restene etter dronningen av Saba palass ligger i denne oldtidsbyen. Vi vil få høre om Dronningen av Saba, som Ashenafi beskriver som verdens først turist.
Hun dro herfra til Jerusalem fordi hun ville se hvordan Kong Salomo og folkene hadde det der. Hun dro med andre ord ikke fordi hun måtte, men av ren nysgjerrighet. Og resultatet av besøket hos kong Salomo er jo kjent historie.
Sønnen deres, Menelik I, ble den første jødiske keiseren av Etiopia.
https://snl.no/Aksum_-_historie






3 000 m o h.













Legg igjen en kommentar