På tur med Christian Radichs Venneforening






Vi som jobber med Christian Radich og livsmestringsprogrammet Windjammer er stolte, svært takknemlige og ydmyke når vi får denne meldingen:
Gratulerer med tildeling fra Sparebankstiftelsen DNB, dere får 30 000 000 kroner til vedlikehold og gjennomføring av mellomklasse i 2024 samt hovedklasse i 2026 for seilskuta Christian Radich.
Vi har lagt en 10 år vedlikeholdsplan som inneholder 2 store verksted opphold, henholdsvis i 2026, hvor hele riggen skal tas ned og bygges opp på nytt (40 år siden sist) og store utskiftninger av skrogplater, og i 2031 hvor vi fortsetter å skifte ut skrogplater som nærmer seg minimum tykkelse etter snart 90 år i sjøen. Denne tildelingen dekker ca. 50% av budsjettet for 2026 dokkingen og den gir oss et berettiget håp om at vi skal kunne sikre 100% finansiering i god tid før arbeidet skal gjennomføres. Vi har vært og fortsatt er i god dialog med Kulturdepartementet for å sikre finansieringen og vi håper og tror dette bidraget vil gjøre det enklere for det offentlige å bekrefte sin del av ansvaret for vedlikeholdet av Christian Radich (og våre søsterskip Sørlandet og Statsraad Lehmkuhl).
Det er knyttet noen betingelser til tildelingen. Dette er betingelser vi har vært kjent med i hele søknadsprosessen og betingelser vi til dels selv har ønsket oss (riggskolen):
Forutsetningen for tildelingen er at det offentlige bidrar med 50% av kostnadene knyttet til vedlikeholdsprogrammet for perioden 2023-2026. Midler fra Sparebankstiftelsen vil først komme til utbetaling når midler fra det offenlige kan dokumenteres.
Sparebankstiftelsen DNB er opptatt av å ivareta Norges maritime kulturarv og håndverkstradisjon og det er derfor en forutsetning for tildelingen at arbeidet gjennomføres på verft i Norge.
Det forutsettes videre at fagfolk fra Bredalsholmen Dokk og Fartøysenter vil få oppdraget med klinking av stålplatene.
Dette for å bidra til å støtte opp under ett av de to eksisterende miljøene i Norge innen klinkerkompetansen.
I forbindelse med riggarbeidet forutsettes det gjennomført “Riggkurs”, i samarbeid med fagfolk innen feltet, for å styrke formidlingen og kompetanseoverføringen innen rep og rigg-faget.




Han dro til sjøs som 15 åring på Christian Radich (det var vanlig den gangen).
Rart å tenke på at han var konfirmant når han dro ut i den store verden.
Han og jeg hadde mange gode samtaler, og jeg husker så godt at han fortalte med stor entusiasme livet ombord på Christian Radich.
Som ung gutt gikk veien videre til marinen, deretter jobbet han som maskinist i mange år hos Wilh. Wilhelmsen rederi – rederiet har i alle år donert store beløp til Stiftelsen Christian Radich.
Han ble etterhvert “landkrabbe” og jobbet resten av sitt yrkesaktive liv i OBR
(Oslo Brann-og Redningsetat).
Han døde dessverre altfor ung – min pappa ble bare 65 år.
Når jeg mønstret på ombord på Christian Radich som medseiler fra Trondheim til Bergen i 2021 så følte jeg at jeg gikk i hans fotspor.
Jeg ble inspirert av seilaset, og meldte meg på et nytt og spennende seilas til Shetland.
Jeg tenkte mye på han når jeg stod rorvakt, utkikk og sikkerhet- jeg vet at han ville vært stolt over at jeg har vært medseiler
på dette flotte seilskipet.
Jeg planlegger å jobbe frivillig, og har ett ønske på sikt å komme inn i styret

Prisen var et kontantbeløp på kr 500.000,-
https://maritimt.com/nb/maritimt-magasin/sjomannsprisen-2020-til-stiftelsen-christian-radich
På turen med Venneforeningen fikk vi vite at det er spennende planer for 2025. I forbindelse med 200 års jubileet for utvandringen fra Norge til USA, så sonderes det muligheten for å seile over dammen og være endel av 200 års markeringene

https://www.agderposten.no/nyheter/i/jl7rQ9/hun-er-norgeshistoriens-foerste-kvinnelige-skute-kaptein?fbclid=IwAR0ZA_zDSd8JNQjo9oISufwz8wjEqhJDC5Ji-t_oF4umUUTCGR95Vy4_WD8
Recent Comments