Shanghai

Shanghai er Kinas fremste utstillingsvindu med innflytelse innen finans, handel, mote, teknologi og kultur. I Kina bor det vel 1,3 milliarder, i Shanghai bor det vel 23 millioner og i Shanghai down town bor det 9,3 millioner så trafikkavviklingen er naturlig nok veldig effektiv. Byen har 6 kjørefelt i hver retning og trafikkmaskinene er på 6 etasjer, men til tross for dette er det endeløse bilkøer morgen og kveld.

Her er det trangt om plassen

Kokekunst i Kina

Det blir dyrket mye ris og det er hovedingrediensen i matlagingen. Det brukes mye fisk,  skalldyr og sprø grønnsaker. Av kjøtt er svinekjøtt mest vanlig. Det som var veldig koselig på restaurantene var å sitte ved et rundt bord og i midten var det en stor glassplate som maten ble satt på. Vi fikk mye mat både til forrett, hovedrett og dessert, men maten er lett fordøyelig så vi fikk ikke følelsen av å være ubehagelig mette.

 

Vi fikk servert tea i alle varianter og det andre bildet viser at vi fikk servert manet – veldig godt forresten

Unni Mette er det nye navnet mitt  

Kineserne klarer ikke å uttale Merethe så jeg fikk nytt navn på turen. Fascinerende å få et lite innblikk i hvordan alfabetet er bygget opp. Kinesiske setninger er betraktelig kortere enn norske, fordi hvert tegn gjerne er et helt ord, ikke bare en bokstav. På kinesisk og mange andre sør-asiatiske språk er det uttalen som gir ordet mening. Et ord som har den samme lyden (for oss de samme bokstavene), kan for eksempel ha fire uttalemåter av denne lyden, avhengig av tonen. Et eksempel er ; BØNNER og BØNDER..!   

 

Unni Mette er født i GRISENS TEGN 

I Kina benytter man i dag den gregorianske kalender, og den kinesiske kalender brukes fremdeles til markering av tradisjonelle helligdager, for eksempel kinesisk nyttår, Duanwu-festival og Månefestival. Den brukes også til å velge en gunstig dag for brylluper eller for innvielse av en ny bygning. Ettersom en måned i den kinesiske kalender er like lang som månens omløpstid, forteller kalenderen også noe om månens faser.

Den kinesiske kalender har også gitt navn til årene. De følger en syklus på tolv forskjellige år i denne rekkefølgen: rotte, okse, tiger, hare, drage, slange, hest, sau, ape, hane, hund, og gris. 

Fødselsår: 1923, 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995 er født i Grisens tegn 


I Kina benyttes den gregorianske kalender – så her gjelder det bare å finne det året du er født 

Personer født i grisens år, er generelt ærlige, pålitelige, hengivne, tolerante, sjenerte, kjærlige, snille og impulsive, men de har en kort lunte! Griser er perfekte partnere og de er intellektuelle og svært pågående når de prøver å nå et mål. På den annen side kan de være veldig naive. Griser har en hunger etter kunnskap, noe som bidrar til å bane vei til suksess, men deres materialistiske ambisjoner gjør dem ofte frustrerte. Griser kan vie hele sitt liv til en god sak. Griser lykkes innen finans, underholdning eller juss. 

Peoples Park

En av de fineste parkene i byen er nettopp Peoples Park. Lett tilgjengelig med metro og enkelt å navigere seg til fots. Parken er en oase blant asfaltjungelen. På lørdager og søndager er det “bryllupsmarked” hvor familiemedlemmer har med bilder av barna sine under 25 år som fortsatt er ugifte. Shanghais form for www.match.com

 

Lufting av fugler i bur

Dyrehold er veldig regulert så derfor har mange familier fugler og de trenger jo også litt luft så da møtes de i parken. Fugleeierne stilte med samme type bur og den samme blå fargen på teppet som ligger over buret på vei til parken.

 

Vi avsluttet dagen med en fantastisk båttur på Huangpu-elven som renner igjennom havneområdet – Shanghai by night er magisk. 

En hilsen fra meg til Bob

 

Torsdag 11.4.

Guidene fortalte oss om hvordan det var før kolonitiden i Shanghais gamleby. En motorsykkeltur i Shanghais gater er i seg selv spennende affere fordi de har en hissig trafikkkultur – men de utviser samtidig en smidighet som gjør at det hele fungerer veldig bra. I tillegg til biler er sykler i alle varianter er stor del av bybildet og, mange av dem kjører motsatt av kjøreretning og fotgjengerne bare velter ut i gatene. Bilder fra sidegatene viser at det er store kontraster til det vi ser langs hovedgaten. Kineserne bor trangt og for å unngå et fuktig inneklima tørker de tøy utenfor leiligheten. Det er forbudt å gjøre det, men så lenge det ikke håndheves så bare fortsetter de med det. 

 

 

 


Bildet er et eksempel på “Shanghai´s “Gule sider”fordi mange  – ikke har tilgang på internett. Når de for eksempel trenger håndtverkere skriver de navn og telefonnummer på muren – fasinerende, men det fungerer

 

 


På markedet får man kjøpt Mao i alle størrelser og fasonger 

 

 


Denne karen må ha gjort en god handel 

 


Dagliglivet i sidegatene 

 



Stolte dumpling-kokker 

 

 


Businessområdet fra Shanghai 

 


1999Jin Mao Tower (i midten) 421 meter 

2007Shanghai World Financial Center (til venstre) 493 meter 

2014 Shanghai Tower (til høyre) 632 meter 

Byggeprosjektet “Shanghai Tower” har kommet langt. Bygningen som til slutt skal nå 632 meter med tittelen “Second tallest in the world” er prakteksemplet på den lynraske utviklingen. 

 


Her kan man se Shanghai Tower under oppføring 

 

 


En bakgate ikke langt fra hovedgaten – forskjellene i Shanghai er som svart og hvitt. Høye skyskrapere mot falleferdige områder

 


Kvadratmeterpisen er høy og plassmangelen løses på de underligste måter 

 


Vaaaarmt..! 

 


Kineserne er så vennlige, imøtekommende, blide, nygjerrige på hvor vi kom fra og blide 

 

Fredag 12.4.

Vi startet dagen med et studiebesøk på Mago Mall hvor vi møtte senterledelsen. Møtet startet med en presentasjon av senteret og så var det vår tur til å presentere Storo, hvor jeg innledet kort med fakta om Norge og Oslo og det ble latter rundt bordet når vi så hvor store forskjeller det er mellom våre to land. En av dem hadde vært i Oslo før, så neste gang går turen til Nordkapp for hans del. På møtebordet stod 3 flagg fra hhv. Malaysia, Kina og Norge og grunnen til det er at flere i ledelsen opprinnelig kommer fra Malaysia. Vi avsluttet det hele med å vise den siste Storo-filmen “I’m so excited” som skapte mye latter og en veldig god stemning. Og så kunne de stolt fortelle at ansatte i administrasjonen hadde laget en tilsvarende film som oss etter melodien “Gangnam style” en fantastisk morsom film forresten som jeg skal få tilsendt.

Møtet ble avsluttet med en befaring etterfulgt av en veldig koselig lunch. Jeg har knyttet noen gode kontakter og har allerede invitert dem til Oslo med ektefeller slik at de kan oppleve skihopp i Holmenkollen eller 17. mai.   

 

 

Lørdag 13.4.

En helt ny verden møtte oss i det moderne Pudong distriktet hvor vi besøkte det 492 meter høye bygget Shanghai World Financial Tower, også kalt Wall Street of China. Fra 100 etasje er utsikten storslått og vi tok en “Sky walk” på verdens høyeste observatorium 475 moh.   



 

 Søndag 14.4.

Søndag morgen kl. 7 var vi to som dro til Peoples Park for å være med på noe som i hvert fall jeg forbinder med Kina, nemlig gymnastikk i parken tidlig på morgenen. Tai Chi er en form for myk trening og praktiseres langsomt, nesten i slow motion. Det blir ofte beskrevet som meditasjon i bevegelse. Jeg var veldig spendt på hvordan de ville ta i mot oss turister men det var ingen grunn til bekymring. De var nysgjerrige på hvor vi kom fra, smilte, lo og tok oss inn i varmen. Jeg skjønner godt hvorfor de starter allerede kl 7 fordi ved 8 tiden begynner det å bli veldig varmt.

BI3uiAplnXI

 Så var avreisen til Norge et faktum så vi avsluttet oppholdet med å ta hurtigtoget Maglev til flyplassen som kjører opp mot 450 km/t. Har tatt film fra start til mål – det tok jo bare noen minutter – helt rått.

 


                                                                                      

 Publisert april 2013

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://www.unnimerethe.no/wp-content/uploads/2018/07/img_8209-1585895-5-1532692561016.jpg

Unni Merethe Aasgaard

59, Oslo

Follow me on Instagram @avgaarde, @ibzenizac and Snapchat: unnimerethe. Twitter: UMA @unnimerethe. Select "BLOG" to see all the trips published so far.

Categories

Archives

Recent Posts

Recent Comments

Meta