Zimbabwe, Zambia og Botswana med Einar Lunde

Einar Lunde har vært Afrika-korrespondent og nyhetsanker i Dagsrevyen i over 40 år.
Han har bodd to perioder i Afrika og besøkt kontinentet over 110 ganger.
Einar har vært tett på en rekke afrikanske ledere og var den første norske journalisten som intervjuet Nelson Mandela etter at han kom ut av fengsel i 1990.
Einar var også på kontoret til Desmond Tutu i Johannesburg da kunngjøringen om fredsprisen til Tutu kom i 1984. Han har vært et tidsvitne til kampen mot apartheidregimet i Sør-Afrika.
Einar var persona non grata i flere afrikanske land, men har likevel klart å komme seg inn for å rapportere til norske TV-seere.
Einar har mottatt en rekke priser for sin journalistikk. Nå er han pensjonert fra NRK, men fortsetter som en populær foredragsholder over hele Norge og som reiseleder i Afrika.
Første gang jeg møtte Einar var på en rundtur i Sør-Afrika i 2011
En signert utgave av boken «Safari»
Einar forteller historier fra sitt opphold i Afrika i tidsrommet 1973-1990. Han tar bl.a. for seg maktkampen i og rundt Brundtlandskommisjonen og gisselsaken med legen Christina
En signert utgave av boken «Paradisveien»
Einar forteller historier som medarbeider i Afrikas største radiostasjon, Radio Voice of the Gospel (1973-75). Han forteller bl.a. om revolusjon i Etiopia, om møte med Idi Amin, fredsprisvinneren biskop Tutu, om afrikaneren med 45 koner, og om Lucy, verdens eldste kvinne
Et kart over Zimbabwe, Zambia og Botswana
Å reise som turist til Den Tredje Verden er en flott måte å drive U-hjelp på. Jeg bidrar til arbeidsplasser i reiselivsindustrien i de fattige landene, og skaper nye arbeidsplasser.
Og ikke minst tar jeg med meg gode minner hjem
Vi skal fly småfly mellom Zimbabwe, Zambia og Botswana.
Forsinkelser må påberegnes fordi kapteinen må jage vekk elefanter, sebraer og løver på rullebanen
Vakker film om dyra som jeg igjen får møte – har sett dem i Kruger parken og i Tanzania
https://www.sanparks.org/parks/kruger/default.php/

Link til blogg fra Tanzania https://www.unnimerethe.no/tanzania-og-zanzibar-et-afrikansk-eventyr/
Chobe Nasjonalpark i Botswana har den største konsentrasjonen av ville dyr i hele Afrika. Rundt 120.000 elefanter og nesten like mange bøfler – og ikke så rent få løver. I tillegg et mylder av flodhester, krokodiller, antiloper og leoparder, geparder og ville hunder.
Turen er i regi av Temareiser Fredrikstad
https://www.temareiserfredrikstad.no/zimbabwe-zambia-og-botswana-en-eventyrlig-reise-med-einar-lunde-2
Botswana er et av de få afrikanske land som har relativt uberørt natur. Hele 17 prosent av landets totale landareal (500 000 kvadratkilometer) er vernede nasjonalparker. Med andre ord er dette et paradis for dyrene – og selvfølgelig for oss safarientusiaster. Det er planlagt både dag- og nattsafari
Det er ingen syvsovere på safari. Vi vekkes tidlig, dyrene venter!  Tenk om vi kunne få oppleve Nesehorn – den er på «rødliste»
https://www.wwf.no/dyreleksikon/neshorn
Flodhester ser godmodige og enkle ut. Man kan forledes til å tro det når man ser dem ligge der i elva og ”coole” av dagens hete med grynt og stønn. Noen innbiller seg at flodhester er store, tykke og dumme. Det kunne ikke vært lengre borte fra sannheten. Faktum er at flodhester i Afrika dreper flere mennesker enn alle de «fem store» til sammen; elefanten, løven, leoparden, bøffelen og neshornet
Flodhester kan spre bæsjen sin ved å svinge halen. Møkka spres ut som en virvelvind. Dette gjør de for å markere området sitt.
Flodhester lever mye for seg selv. Om dagen samles de i grupper i en innsjø eller dam. Gruppene består av en hann som er sjef og og flere hunndyr med sine unger
Botswana ligger på den sørafrikanske høysletta, ca. 1100 meter over havet. Store deler av landet består av ørken, den mest kjente er Kalahari-ørkenen, som dekker en tredjedel av Botswanas landområde. Jorda er ikke spesielt dyrkbar og hovedkilden til vann kommer fra de store sumpområdene i Okavango-deltaet, som er verdens største innlandsdelta.
Fra å være et fattig land på midten av 60-tallet, betegnes Botswana i dag som en av de mest fremgangsrike landene i Afrika. Landets økonomiske vekst skyldes først og fremst eksporten av diamanter, men kvegdrift og turisme er også hovednæringer i dette spennende landet. Store områder er avsatt til nasjonalparker, og disse er populære turistmål, men antallet besøkende hvert år er begrenset for å beskytte miljøet og dyrelivet.
Tenk om vi er så heldige å møte på han her…!
Vi skal bo her https://www.safarinow.com/go/chobesafarilodgekasane
Karibasjøen –Afrikas største dam og kunstige innsjø, bygd på 1950-tallet. Med sine enorme turbiner forsyner den Zambia og Zimbabwe med strøm. Men Kariba ble en katastrofe for Tonga-folket som bodde i Zambezi-dalen. «Elveguden Nyaminyami vil knuse dere. Den vil aldri tillate at dere legger våre landsbyer under vann», sa Tonga-høvdingen. Og han fikk rett – i første omgang. Elveguden stoppet utbyggingen av den enorme dammen to ganger, før den lot dalen og Zambezi-eleven bli til innsjøen Kariba.
Innsjøen Lake Kariba er på grensen mellom Zimbabwe og Zambia.
I løpet av turen får vi oppleve fantastisk utsikt, de vakreste solnedgangene og avslapning under Afrikas varme sol
Solnedgangen over Lake Kariba er en av de vakreste i Afrika
Vi skal bo her
https://no.tripadvisor.com/Hotel_Review-g477978-d1731276-Reviews-Bumi_Hills_Safari_Lodge_African_Bush_Camps-Kariba_Mashonaland_West_Province.html
David Livingstone ”oppdaget” vannfallet i 1855 og ga det navnet Victoria Falls, etter Dronning Victoria.  Lokalbefolkningen hadde allerede sitt eget navn på vannmassene, nemlig Mosi-oa-tunya, som betyr ”røyken som tordner”
Zambezi-elven er på sitt mest vannrike mellom februar og juni, og da raser det hvert minutt 5 millioner m3 vann utover kanten.
Victoria Falls er oppført på UNESCOs verdensarvliste
Vi skal bo her http://www.victoria-falls-hotels.net
Zimbabwe har ikke hatt like stort fokus på internasjonal turisme som andre afrikanske land
Vi skal besøke David Livingston museet i Zambia. Men hvem er han egentlig?
Dr. David Livingstone, er en av heltene i sin tid. Han blir beskrevet som den «største mannen i sin generasjon» av Florence Nightingale. Han var en fryktløs oppdagelsesreisende som reiste i mange deler av Afrika og var den første europeeren som kom over de berømte Victoriafallene, som han oppkalte etter sin dronning.
Han var en av de første oppdagelsesreisende som dro over til Afrika, og hans opptegnelser og fortellinger om hans utforskning og bidro til å kartlegge det afrikanske kontinentet.
Dr. Livingstone var også en misjonær og kjempet utrettelig mot slaveri
Tenk at vi på denne turen i 2011 skulle møte selveste Desmon Tutu – takket være Einar.
Sør-Afrika har gått foran og vist veien – staket opp en løype for konfliktløsning for hele verden. Det gjorde de to ikonene og Fredsprisvinnerne Nelson Mandela og Desmond Tutu da de med livet som innsats ikke bare kjempet mot den uhyggelige rasediskrimineringen kalt Apartheid, men også da de hadde vunnet det første frie valget og skulle ha oppgjør mot undertrykkerne.
De valgte sannhet, forsoning og tilgivelse i stedet for hevn – hevn som er så vanlig på de fleste kanter av verden.
Og resultatet den gang – for omtrent 25 år siden – førte til fred og demokrati.
https://www.unnimerethe.no/sor-afrika-med-einar-lunde-hvor-vi-fikk-mote-selveste-desmond-tutu/
Morgenmesse med Desmond Tutu i 2011
St. Georges Cathedral
https://www.stgeorgescathedral.org.uk
Einar inviterte oss på en gudstjeneste i Soweto – til tross for stor fattigdom, hadde hele landsbyen pyntet seg for å gå i kirken denne søndagen
Jeg er ikke vanskelig å be opp til dans – vi feiret gudstjenesten og deltok i den fantastiske firstemte sangen og dansen
Good memories